teisipäev, 22. detsember 2015

Meekook

 
Minu selle kuu totaalne lemmik, jõululaupäeva õhtul on see meil kindlasti laual. 
(ps! ootab juba kapis teine)
Esimesel korral tegin meekooki isadepäevaks, võtsin retsepti siit. Oli väga hea, aga siis hakkas mõte lendama jõulude poole ja tuli suur tahtmine teha seda jõulumaitselisena. Lisaks muidugi katsetused teiste jahudega. Nii sündis minu maitsemeelele ideaalselt sobiv meekook. 
See on super kook, mida võib vabalt ka mõned päevad ette teha, läheb iga päevaga aina paremaks. 
(Hoiatus: natukene ka proovida ei tasu, sest siis saab lihtsalt kohe otsa.)

Tasub koogi tegemisel kohe arvesse võtta, et küpsetatavad plaadid on väga rabedad ja neid pärast väga ei kujunda enam. Kuigi nende veidikene katki minek kokku panemisel maitset ei muuda, sest hiljem on nad ühtlaseks imbunud.

30*35 suurune kook, 5 põhja+ 1 puruna peale

Põhjadeks:
100 g mett
100 g suhkrut
2 muna
130 g võid
1 tl soodat
300 g täisteraspeltanisujahu
150 g tatrajahu
1 tl jahvatataud nelki
1 tl kaneeli
1 tl ingverit
0,5 tl kardemoni


Täidis:
1,5 kg hapukoort (3*500 g pakki 20 %)
200 g suhkrut

- mesi, munad, suhkur segada omavahel

- lisada tükkideks lõigatud või ning panna vesivannile sulama

- kui või on sulanud, siis lisada sooda , segada ja jätta jahtuma

- vürtsid ja jahud omavahel kokku segada

- jahusegu lisada alles siis kui mee-või segu on jahtunud, segada korralikult

- ettevalmistada küpsetuspaberid(märkisin peale kui laiaks rullin)

- 2 spl taigent ühe plaadi kohta ning rullida kahe küpsetuspaberi vahel ettenähtud suuruseks ( oli väga lihtne rullida)

- ahju ülemises osas küpsetada 200 kraadi juures 6-7 minutit

- kui kõik põhjad (5 tk ) on valmis siis segada kokku täidis

- hapukoor ja suhkur segada

- kook kihiti kokku lappida, täidisega koonerdada ei maksa, seda mahlasem kook jääb
jõulumaitseline meekook
- kook tuleb jätta külma vädima vähemalt 12 tunniks

Serveerimisel lisasin juurde pohlatoor moosi või külmutatud pohlasid !



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar