teisipäev, 22. detsember 2015

Vürtsised ja krõbedad piparkoogid

 
Sel aastal õnnestusid piparkoogid super hästi! Olen neid küpsetanud tänaseks juba rekord koguse - neli korda. Pildile jõudsid aga alles viimased, mis peale küpsetamist kappi peitsin.
Muutsin eelmise aasta retseptis jahusid. Selline katsetamine on ühest küljest hasart, et mis välja tuleb, teiseks on maitse lihtsalt nii palju huvitavam ja parem, et tagasi vahetust enam ei soovigi.

  1,1 kg taigent
Tasub küpsetamisel olla teadlik, et teised jahud käituvad ka vormimisel teisiti, ehk on rabedamad. Siiski ei midagi võimatut!

200 g taluvõid (Saaremaa oma on hea maitsega)
1,5 dl tumedat suhkrusiirupit 
1,5 dl suhkrut
1,5 spl jahvatatud nelki
1,5 spl kaneeli
1,5 spl ingverit
1 tl kardemoni
1 tl jahvatatud musta pipart
--
4 dl täistera speltanisujahu
2 dl riisijahu
2 dl tatrajahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
--
3 muna
---

- panna pliidile pott, mille sisse läheb või, suhkur, siirup ja vürtsid

- lasta sulada ning seejärel jahutada

- segada omavahel kokku jahud, sool, sooda, küpsetuspulber
- lisada jahtunud segule ning segada
- viimaks lisada munad ükshaaval ja segada

- taigen mässida kilesse vms et oleks õhukindel ja panna külmikusse

- järgmisel päeval võib vabalt küpsetama asuda

- küpsetada ahju ülemises osas 7-9 minutit

Enne jõule jõuab veel ühe koguse teha!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar