teisipäev, 23. juuni 2015

Iirise kattega karamellikook

On asju, mida armastan jäägitult. Üheks selliseks on karamell ja iirised. 
Rohkem seletusi ei olegi tarvis - ehk nii nad koogiks said, korduvalt ja saavad tõenäoliselt veel.
Põhjaks on kaeraküpsised, mis tehtud "Gluteenivabade küpsetiste" retsepti järgi. Sellest kogusest saaks kahe koogi jagu põhjasid, aga kuna nad on väga maitsvad, siis läksid niisama söömiseks ja jäätise peale sobisid ka hästi.  Suvilas on mul paljud asjad nö puudu, ehk siis tuleb olla loominguline ja leida teine väljapääs. Põhja rullimiseks puudus mul taignarull, et siis ma lihtsalt oma proffeisonaalsest kretinismist silusin käega taigent nagu teeks lihastest pingeid välja masseerides. Töötas suurepäraselt.
Põhi:
100 g kaerajahu
100 g riisijahu
50 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
soola 
100 g võid
2 spl piima või vett

- segada kuivained:jahud, sool, küpsetuspulber, suhkur
- näppida juurde või
- lisada vedelik ja sega ühtlaseks palliks
- lase külmkapis seista 10-15 minutit, et oleks lihtsam rullida õhukeseks otse ahjuplaadile küpsetuspaberi peale
- küpseta ahjus 180 kraadi juures 7-15 minutit
- peale valmimist purusta pool küpsist koogipõhjaks (24 cm lahtikäivasse vormi)

Täidis:
400 g keedetud kondenspiima
400 g toorjuustu, toasooja
3 muna

- vispliga sega toorjuust ja kondenspiim kokku
- lisa üks haaval vispliga segades munad
- kalla koogi põhjale
- küpseta 180 kraadi juures (ise tegin puupliidiga) 40-50 minutit koos veekausiga ahjus

Iirisekate:
1 pakk iiriseid (150g)
2 spl võid
3 spl koort või piima

- kõik koostisosad potti ja segada ühtlase massini
- kui kook valmis küpsenud, kalla kate koogile ja pane külma
- hea oleks lasta koogil üleöö kapis seista, aga olen ise söönud ka pool soojana, on ka väga mõnus

Kauaks seda kooki ei jätku, sest see on lihtsalt nii hea!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar