Lehed

reede, 3. november 2017

Nädala toiduplaneerimise kokkuvõte

Niisiis korvan veel oma võla eelmise nädala kokkuvõtte näol ja siis saab toiduplaneerimise jagamine praeguseks läbi. Mul oli väga hea meel kuulda, et olen suutnud teisi motiveerida oma söögitegemisse uue nurga alt suhtuma. 
 
Nädal algas kohe pannkookidega, sest kapis oli lihtsalt tühjus ja päris tühja kõhuga toidupoodi minna ei ole kuigi lõbus ega tark tegu. Pannkookide taignale lisasin seekord psülliumit, et vältida tärkliste lisamist ja õnnestusid suurepäraselt. Moosid olid kodust kõik ka otsas, siis viskasin õunad ahju ja tegin värske ahjuõunamoosi kõrvale ning kõik olid rõõmsad.

Teisipäeval oli Kaasa sünnipäev, kuna teadsin, et tulen õhtul hilja alles töölt, siis käisin lõunaajal kodus ja vaaritasin ühe Mereanni supi - nad lihtsalt armastavad seda nii palju (ja külmas oli mereandide suur kokteil, mis lõpuks otsa sai). Tabasin täppi ja kõik jälle lihtsalt tehtud. 

Kolmapäevase söögiga olin nii kaval küll, et lõunaajal valmistasin ette porgandid, hapukapsa salati ja panin kanakoivad marinaadi, seega nii muu seas sai õhtuse mängimise kõrvalt kõik ahju visatud ja maitsev toit mõne aja pärast olemas. Sama toitu jätkus veel neljapäeva õhtuks, sest olime päeval väljas söömas käinud Preiliga. Kusjuures see oli naljaks, sest ta oli veendunud et vaja on suppi ja huvitaval kombel kusagil lastemenüüs seda polnud, sai talle siis kalasupp võetud ja kuigi nad ei olnud nõus seda väiksema portsjonina serveerima, sõi Preili selle peaaegu lõpuni ise ära. Ja pealegi oli neljapäeval lumi maas ning käisime mereääres lumememme tegemas :)

Reedene päev sai vist küll hommikust õhtuni see eest köögis veedetud, kuna Kaasa väike sünnipäeva pidu sai laupäeva päeval peetud, siis ei tuli ettevalmistused varakult ära teha. Nii saigi, et õhtuks omale söögiks ühe kerge sooja salati ahju peedi, kitsejuustu, lehtkapsa ja idudega - tõeliselt super maitsev kooslus!

Muideks tordiks sai tehtud Gustavi rohelisest velvetist inspiratsiooni saanud versioon gluteeni, laktoosi- ja kaseiinivabana. Sai väga uhke 5 kihiline meisterdis. Teen veel siis jagan retsepti ka! 

Laupäev ja pühapäev sai sünnipäeva toitudega mööda saadetud, sest targem on alati natuke rohkem teha. 
Nii jäigi siis veel ühepajatoit (kapsas, lillkapsas, porgand, hernes, kaalikas) ning kartuli-kikerhernevorm uude nädalasse. Õnneks midagi käest ära ei läinud ja kõik saigi tehtud nii nagu plaanitud. 

Nelja nädala kokkuvõte:
Kitsejuustuga salatit oli kahel korral, samuti mereanni suppi ning ahju kala samuti, aga kõik ülejäänud toidud esinesid ühel korral. 

Uued katsetused, mis olid eelnevalt kirja pandud, et kunagi võiks:
Seenepirukas porruga, Peedi kreekerid, Riivitud Fenkoli ja apelsini salat, Tatraküpsised šokolaadiga. 
Ootamatud kohtumised olid velveti kook ja tapiokipärli tort ning värskehapukapsa salat ja kintsuliha-juustuga. 

Ebaõnnestumised, mida enam ei soovi:
Suvikõrvitsa lasanje hakklihaga (musta oaga on aga väga hea), kartuli-suvikõrvitsapüreesupp, 

Ära viskamisele läks üsna vähe, aga ikkagi midagi, seega see on kindlasti koht, kus silma peal hoida ja kiirelt leiutisi teha. 

Nii see neli nädalat siis läks, loodan, et saite inspiratsiooni ja häid mõtteid, mul on küll tihti tunne, et külastan kööki ikka liiga harva :)

Toit on Armastus! Ja sinu tervis, meeleolu ning vaimu teravus! 
Söö targalt :) 

Aitäh, kõigile teile, kes te kolme toreda aasta jooksul minu blogi külastanud olete (juba 63 393 vaatamist)! 


Tagasiside, mis mind väga rõõmustas :) Aitäh sulle!
"Olen alati olnud see inimene, kellele toidutegemine erilist naudingut ei paku, pigem on see tüütu kohustus. Meil oli varasemalt samamoodi, et toidutegemine oli üks suur stressiallikas – ideid ei olnud, see omakorda tõmbas motivatsiooni alla õhtul pärast tööpäeva üldse midagi süüa tegema hakata ja tihti oli lihtsam käega lüüa ning väljas einestada. Lapse sündides prioriteedid muutusid – tuli hakata ise kodus süüa tegema. Nüüdseks on menüü järjest mitmekesisem. Toiduplaneerimise algkool oli hea avastamise rõõm, et liigume õiges suunas. Väga palju raamatus kirjeldatu on meie perel juba kasutuses – teeme ilusti nädalamenüüd ja proovime poes käia kord nädalas (või tellida toidukoti koju), jälgime soodustusi erinevates kauplustes. Nii mõnus on teha süüa nii, et asjad on kõik kapis olemas ja lihtsalt tuleb pihta hakata. Sellest hoolimata oli raamatus väga häid ideid, mille väikeste modifikatsioonidega kasutusele oleme võtnud. Näiteks tegime nimekirja asjadest, mis kodus kappides juba olemas on, et neid võimalikult palju ära kasutada, ka sügavkülmas sai suurpuhastus tehtud. Oleme hakanud rohkem kirja panema, et mis õnnestus ja mis järgmisel korral paremini tuleks teha. Kui eelnevast toidust midagi alles jäi, siis proovin järgmises toidukorras selle ära kasutada, et toidu äraviskamist oleks minimaalselt. Eesmärgiks oleme võtnud, et vähemalt kord nädalas oleks midagi uut menüüs, mida varem katsetanud ei ole – sel nädalal on plaanis itaaliapärane kanavorm  Mitmed Toit ja Pilt blogi hõrgutised on meie toidulauda ka juba kaunistanud. Usun, et neile, kel toidutegemine tundub tüütu, aeganõudev, ideid napib ja ei tea kuidas alustada, siis “Toiduplaneerimise algkool“ kindlasti aitab!"


Lisa motivatsiooniks sirvi minu raamatut Toiduplaneerimise Algkool, vaata infot siit. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...