Lehed

teisipäev, 31. mai 2016

Beseega Rabarberikook riisi-ja kaerajahuga

Olen leidnud enda jaoks ideaalse rabarberikoogi! Mahlane ja veidi vürtsikas. Natuke hapu ja peal magus krõbe besee. Üldiselt on kõik asjad köögikapist leitavad ja midagi keerulist peale muna vahustamise pole. Sellega saab juba varsti väike Plika ka hakkama. Lihtsalt ideaalne! Me kolme peale sööme selle paari hetkega ära !
umbes 24 tükki

400-450 g puhastatud ja tükeldatud rabarbereid
1,5 dl kaerajahu
1 dl riisijahu

(valikuline, võib ka riisijahu koguse suurendada selle võrra)
- 0,5 dl tume tatrajahu (või kartulitärklis)
- 1 spl linajahu

2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kardemoni
6 muna
3 dl suhkrut
2 dl oliiviõli

- rabarberid tükeldada
- ahi sooja 200 kraadi juurde
- sega kokku jahud (riisi,kaera, lina, tatra) ja küpsetuspulber ning kardemon
- mõõda valmis suhkur (1,5 dl munakollase segusse ja 1,5 kõrvale, et pärast valgele lisada)
- mõõda valmis oliiviõli
- 3 munal eraldada kollased ja valged eraldi kausidesse
- kollastele lisada veel kolm tervet muna
- valged panna külmkappi ootele
- vahustada muna kollased ja terved munad suhkruga
- lisada jahud ning segada rahulikult
- lisada rabarberid
-  oliiviõli lisada
- kallata 20*30 suurusesse vormi ja panna kuuma ahju
- küpsetada alt teisel tasandil 20-23 minutit
- vahustada munavalged algul aeglaselt ja ilma suhkruta
- järk järgult lisada suhkur, kuni tahke bessee tekkimiseni
- kanda pool valminud koogile lusikaga pilvekesed ja ajada noaga laiali
- pane uuesti ahju 200 kraadiga ning küpsetada veel 20 -25 minutit
- lase koogil jahtuda enne sööma asumist

Lihtsalt üli mõnus ja kõrvale rüüpame värsketest nurmenukkudest teed !

Minu tähelepanekud:
* rabarberi hapusus võib koogi mahlase tekstuuri liiga pudiks teha, ehk siin ei kehti mida rohkem rabarberit seda parem teooria. Vähem on parem. Üle 500 g on liiga palju.
* põhjas võib kasutada indiaanisuhkrut, aga bessee läheb sellest lössi ja pole üldse krõbe. Parem on peenike rafineerimata suhkur, mis mõeldud küpsetamiseks.
* oliiviõli tasub just panna viimasena, muidu jääb kook pigem õhuline biskviit, mulle meeldib mahlane pigem.
 * besee peale panemisel võib juhtuda, et kool pole veel täiesti küpse ja läheb raskuse all katki, sellest pole midagi, maitseb pärast ikka väga hästi. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...