kolmapäev, 19. oktoober 2016

Kõrvitsapüreest küpsised pistaatsiapähkli ja valge šokolaadiga

Kõrvitsat hommikuks, lõunaks ja õhtuks, sest vanaema andis ühe kõige väiksema kõrvitsa, mis ta leidis, mulle viimane kord kaasa. Õnneks ma ei olnud bussiga! Koju jõudes kaalusime huvi pärast ära, kui suur kõrvits on, umbes täpselt 20 kg. Seega sellest saab veel üsna mitu toitu teha. Idee küpsiseid teha pähklite ja kõrvitsaga oli juba ammu, šokolaad annab väikese täpi i peale. Loomulikult nagu minu puhul tavaks on, siis gluteeniga jahusid ei kasuta ning proovisin järgi nii kooskoseõli kui ka taluvõiga sama retsepti. Kookoseõliga olid sutsu paremad. 
Küpsised ise on tegelikult lihtsalt öeldes taevalikud!!!
16- 18 tükki

100 g kookoseõli / või taluvõid
100 g kookospalmi suhkrut / või rafineerimata roosuhkrut
150 g kõrvitsapüreed (ahjus röstitud 20 minutit)
1 spl jahvatatud lina seemneid (või linajahu)
1 spl kaneeli
suts soola
0,5 tl kardemoni
40 g kinoajahu
50 g kookosejahu
40 g riisijahu
60 g tapikotärklist /või kartulitärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
50 g valget šokolaadi
60 g pistaatsiapähkleid (soolata, puhastatud- Biomarketist saab lahtiselt ka osta)

glasuuriks 75 g valget šokolaadi

- kaussi rasvaine ja suhkur ning vahustada
- lisada ahjus röstitud kõrvits ja vahustada ühtlaseks
- lisada kaneel, sool, kardemon ja jahud, mille sisse segada enne küpsetuspulber ja sooda
- kogu taigen ühtlaseks segada ning lisada pähklid ja šokolaadi tükid
- vormida pallikesed ja õrnalt laiaks vajutada
- põhimõtteliselt võib päris üksteise kõrvale ka panna ning ühe korraga ära küpsetada, sest laiali nad ei valgu
- küpsetada 200-220 kraadi juures umbes 15 minutit (olened täitsa küpsiste suurusest)
- lasta hetkeks jahtuda ning niristada sulatatud šokolaadi veel peale (valida selline, mis toatemperatuuril ka tahke oleks, muidu määrib väga), taheneda lasta ning ongi valmis




Kellele, mis meelde tuleb, mõni saab aru, et kõrvits sees, mõnel tuleb jõulutunne, mõni sööb lihtsalt ja kõik saabki otsa!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar