kolmapäev, 19. oktoober 2016

Kikerherne köögivilja hautis toorvorstiga

Mitte olemine on ka olemine. Olemine saab olla vaid siis, kui on ka mitte olemine. Mitte olemisest sünnib vahel ka palju uut olemist. Seega minu eelmise kuu postituste mitte olemine lõi soodsa pinnase uuele olemisele selles kuus.

Hautise sünd oli tingitud igavusest tavalise ühepajatoidu suhtes, ning soov kasutada kuivatatud kikerherneid, mida juba mõnda aega tagasi olin köögikappi soetanud, kui hea mõte, aga mis olid laiskuse tõttu sinna juba mitmeks nädalas ununenud. Ma olen siiani üsna vähest entusiasmi tundnud kaunviljade pikema töötluse suhtes, lihtne on osta purk ja kallata toidu sisse, aga pean tõesti ütlema, et maitse oli väga palju parem ning ei muutunud üldsegi pudiks ja plögaks, vaid ideaalne sobivus hautisesse. 

umbes 2 liitrit hautist

250 g kuivatatud kikerherneid + 1 tl õunaäädikat
4 suurt porgandit
4 selleri vart
1 tl kookoseõli
3 küünt küüslauku
370 g suvikõrvitsat
200 g tomateid
120 g tomatipastat + pool klaasi vett
450 g toorvorste
100 g beebispinatit

- loputa kikerherned ja pane umbes 12 tundi varem ligunema koos õunaäädikaga
(sest leotatud kaunviljades deaktiveerub soolt ärritavad ühendid ning avaneb maksimaalne toitaineline potentsiaal) , pärast leotamist on neid poole rohkem 
- keeta kikerherneid 1 tund, keskmisel kuumusel, tekkinud vahu võib vahepeal eemaldada
- teise suurde potti panna kookosõli, tükeldatud porgand, seller ja veidi hiljem küüslauk
- kui porgand ja seller hakkavad juba pehmenema, siis lisada lõigutud tomatid ja tomatipasta ning vesi
- suvikõrvits lisada veidi veel hiljem, et liiga pehmeks ei läheks
- maitsestada soola ja peterselliga
- lisada tükeldatud toorvorstid
- valminud kikerherned lisada siis, kui vorstid hakkavad ilmet võtma
- tõsta tulelt ja lase maitsetel natuke kokku sulada
- spinat kallata üle keeva veega, kurnata ning lisada toidule vahetult enne serveerimist

Kõrvale võib serveerida head leiba, et kikerhernestest veel rohkem kasulikke toitaineid kätte saada.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar