Lehed

reede, 8. mai 2015

Nõgesepesto ciabattaga

 Ausalt öeldes pean tunnistama, et kevadel ikka kasutan nõgeste abi energia saamisel. Sel aastal, aga kulub see kohe kuhjaga marjaks ära. Öine magamine meie majas väga popp pole. Seega nõgesetee või pesto on see, mis energiavarud ära täidab. Pelgasin algul ideed nõgest juua või süüa, sest kõrvetada saamise mälestus on selgelt meeles. Keeva veega nõgeseid üle kallates, kaob igasugune kõrvetamine ära. Siis olengi katsetanud lisaks teele, sel aastal ka pestot ja suppi teha. 
Pestot on hea ciabatta peale määrida, selleks tuleb mitte poodi minna vaid küpsetada natuke. Lisaks olin eelneval päeval lõhet soolanud ja kõik kokku oli üli mõnus ja maitsev vahepala. 
Mille jaoks nõges veel hea on saab lugeda siit.


Pesto jaoks:




Mina tegin kohe suurema koguse ning, et nõgesele vürtsi juurde anda panin veel karulauku ka. umbes 500 g pesto tegemiseks läks vaja



50 g seemnesegu
100 g kõrvenõgeseid
70 g karulauku
100 g parmesani
1,5 d oliiviõli

- rösti seemned pannil
- kalla keev vesi kõrvenõgestele, lase seista mõned minutid
- kalla vesi ära ja pigista veest kuivaks

- pane nõgesed, karulauk, seemned ja parmesan blenderisse - lase ühtlaseks massiks
- hakka juurde lisama oliiviõli, kuni konsistents on sobiv

- soola mina juurde ei pannudki, sest parmesan andis piisavalt soolasust

Säilib külmkapis suletud anumas väga hästi. 

Pestot sobib hästi ka liha peale panna. 


Ciabatta tegemiseks




kõigepealt tasub panna savist kauss sooja veega soojenema, aitab kerkimisele kaasa. Tegin omal ajal leivaküpsetamisel samuti. 
12 g kuivpärmi = 1 pakk
5 dl nisujahu  (kui nisujahu osakaal suurem siis
 vee hulk on väiksem nt 8 dl nisu= 5 dl vett)
4 dl täisteranisujahu
1 tl suhkrut
2 tl soola 
2 spl oliiviõli
6 dl sooja vett
1 tl tüümiani + 1 tl rosmariini

- sega jahud pärmiga
- lisa suhkur, sool, õli, maitsetaimed, vesi ja sega ühtlaseks
- lase seista 2 tundi (panin toidukile ja rätiku peale)
- vormi pätsid jahu abil pannile
- lase veel rätiku all seista 15 min
- küpseta 250 kraadi juures 20 minutit (vesi anumaga ahju)

Ongi valmis väga mõnus suupiste või vahepala! 







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...