Lehed

pühapäev, 4. detsember 2016

Piparkoogid gluteeni- ja laktoosivabad

Ilma piparkookideta detsembrit mööda saata saa, vaid tuleb jälle kokata. Hasardist tervise ja naudingu jahil tulid seekord siis sellised piprkoogid, milles pole võid ega nisu,  aga ka mitte suhkrut (rohkem kui tarvis siirupiks). Lisaks sai seekord pandud maitseks värsket kraami ning muud jahvatatud ise. Munad vanaema andis, tema oma kandelt nad sai :)
1,1 kg taigent
valmistamise aeg koos leiutamisega umbes tund, seega sinul kulub üsna natuke aega, et omale see üli hea piparkoogitaigen valmis teha. 


1 tl (himaalaja roosat) soola
1 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
40 g (0,5 dl) linajahu
109 g (2,5 dl) kaerajahu
112 g (2 dl) kinoajahu
154 g (2 dl) toortatrajahu
100 g (1,5 dl) toortatra tume jahu

1 tl (3 g) värsket apelsiinikoort 
1 tl (2 g) nelgi terasid
0,5 tl köömneid
0,5 tl musta tera pipart
1 tl (5 g) värsket ingverit
0,5 tl muskaatpähklit
3 tl (6 g) jahvatatud kaneeli 
0,25 tl vürtsi
1 tl jahvatatud kardemoni 

140 g (2 spl kuhjaga) mett
150 g kookosõli
50 g oliiviõli
140 g (2 dl) kookospalmisuhkrut
0,5 dl keevat vett
2 (talu) muna

Retsept joonistatult on siin:






Kirjutatult siin:

-sool, sooda, küpsetuspulber kaussi
- lisada jahud (lina, kaera, kinoa, tatrad) ja segada kokku, jäta kõrvale
- apelsiin, nelk, köömned, pipar, ingver, muskaatpähkel, kaneel, vürts, kardemon kõik kokku jahvatada kohviveskiga
- pane valmis mesi ja rasvaine (eraldi kaussi või ühte ükskõik)
- 0,5 dl suhkrut sõeluda pannile, lasta sulada täielikult
- lisada keev vesi, sega
- lisa ülejäänud suhkur, sega ja lase ära sulada
- lisada rasvaine ja mesi
- lisada apelsiinimahl ja jahvatatud vürtsid
- lase jahtuda (lahtise akna all või rõdul) 5-10 minutit
- kalla segu pannilt kokku segatud jahude juurde, sega korralikult
- lisada munad ja segada veel
- jätta kausi sisse jahtuma ning hiljem tõsta külmkappi
- järgmisel päeval võid juba küpsetama asuda

puista mõnda jahudest lauale ja muudkui rulli ( kui algul veidi rabe on siis sõtku läbi veelkord)

- ahjus küpsetada üleval 200 kraadi juures umbes 10-11 minutit

Mulle maitsevad ikkagi ilma glasuurita kõige rohkem, aga kui soovid veel magusamaks teha siis munavalge ja suur kuhi tuhksuhkrut. 

Kaunist teist adventi teile kõigile!















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...